Vælg en side

Exchange

Exchange er et klinisk udvekslingsprogram, hvor du har mulighed for at være i klinik i 4 uger på et hospital i et andet land.

Hvert år sender vi ca. 60 medicinstuderende ud til hospitaler i hele verden og modtager et tilsvarende antal udenlandske studerende i Danmark. Vi samarbejder med mere end 30 forskellige lande.

 

Se Destinationer 2024/25Se Destinationsbrochure

Udveksling med IMCC

Exchange udspringer fra en af de ældste grupper i IMCC, Dissektionsturen, der blev grundlagt i 1950 hvor vi udvekslede studerende til Frankrig for at prøve at dissekere.

IFMSA blev grundlagt i 1951 af medicinstuderende fra Danmark, England, (vest-)Tyskland, Østrig, Holland, Norge, Sverige, Schweiz og Finland. I dag består organisationen af 141 organisationer fra 130 lande og ca. 1,4 millioner studerende – alle med det samme mål: bedre sundhed i hele verden. Nu består organisationen heller ikke kun af medicinstuderende – vi er både tandlæge-, sygeplejerske-, fysioterapeut-, ergoterapeut-, folkesundhedsvidenskabsstuderende og mange, mange flere.
IFMSAs medlemslande mødes 2 gange om året til generalforsamlingerne March Meeting og August Meeting, som hvert år holdes af forskellige værtslande.
Hvis du vil vide mere om fællesskabet IFMSA kan du læse mere her.

Lige nu er vi ca. 40 studerende landet over der arbejder med at arrangere klinikophold.

 

Udvekslingsprincippet

Udveksling er bygget op omkring filosofien at “bytte plads” med en anden studerende. Prisen du betaler dække de udgifter vi har i Danmark for de studerende der kommer hertil. Af de 3600 kr. du betaler går 2300 til bolig, 500 kr. til mad og 700 kr. til sociale aktiviteter og uforudsete udgifter. De resterende 100 kr. får du retur ved udfyldt Evaluation form. De studerende i udlandet betaler ligeså for dit ophold i deres land, og deres organisation arrangerer det for dig. På den måde muliggøres udveksling til/fra alle verdens lande med mindst mulig økonomisk belastning for de studerende. Uden dette system ville det være noget nær umuligt for studerende fra lavindkomstlande at kunne betale for et ophold i Danmark. 

Udgifterne holdes nede da udvekslingsgrupperne i Danmark og i resten af verden arbejder frivilligt og ulønnet.

Hvorfor Exchange med IMCC?

IMCC Exchange giver dig muligheden for at komme 4 uger i klinik på et hospital i udlandet samtidig med at du oplever et andet lands kultur! Sundhedsvæsenet i andre lande er ofte meget forskelligt fra det danske system, og det er en stor oplevelse at komme ud og se helt andre problemstillinger end vi er vant til – både når det kommer til typen af sygdomme og de socioøkonomiske forskelle på hvordan man betaler for sit hospitalsophold når man er syg.

Hvis du rejser med IMCC Exchange har du muligheden for at komme helt ind under huden på det land du kommer til – bl.a. vil du oftest bo som en gennemsnitlig medicinstuderende i det land, du kommer til. Det kan være værtsfamilier, kollegier eller studieboliger. Der vil altid være adgang til bad og køkken, og eget værelse, men man kan bo sammen med andre lokale studerende eller udvekslingsstuderende. Vær derfor opmærksom på at udenlandske studerende sjældent bor lige så godt og centralt i byerne som mange danske studerende gør. Du skal selv stå for at lave mad, købe ind og vaske tøj præcis som du gør herhjemme – og du vil have en kontaktperson der kan guide dig hvis du bliver i tvivl omkring sprog eller hvordan du finder rundt i lokalområdet.

Social Weekend

Hver sommer arrangerer exchangegrupperne social weekend i de 4 store byer i Danmark. Vi spiser sammen, fester og tager på alle de klassiske turistruter landet rundt – Grenen, Jomfru Ane Gade, Den Gamle By, ARoS, Himmelbjerget, Egeskov slot, kano- og vandcykelture, kanalrundfart, Rosenborg Slot, Christiania og den Lille Havfrue.

National Food and Drinks Party

Højdepunktet på et ophold for mange i exchange-grupperne landet over. De studerende medbringer mad og drikke fra deres hjemland og vi får alle lov at smage desserter fra Brasilien, Marcipan fra Mexico, nudler fra Sydkorea og traditionelle pandekager fra Rwanda! Der er ikke noget som mad der kan bringe mennesker fra hele verden sammen!

National Møde og Hyttetur

Én gang årligt mødes alle exchange-grupper fra hele landet til vores nationalmøde og hyttetur. Her hører vi hvad der er sket i Exchange i løbet af året, hvilke internationale ændringer der er sket og stemmer selv om nye regler for vores udvekslingsprogram. Resten af tiden går med hytteturshygge – bål, mad, snacks og sjove brætsspil.

Kontaktperson

At være kontaktperson vil sige at være den person der hjælper den studerende, når Danmark lige bliver lidt for forvirrende! Hvis man bare ikke kan finde ud af at købe mælk og hele tiden ender med ymer eller yoghurt, eller man ikke ved hvilken bus man skal tage for at komme fra A til B – så kommer du til undsætning! Opgaven som kontaktperson giver altid mange grin og gode samtaler – og ofte en masse nye venner fra hele verden.

Andre udflugter

Som frivillig kan man vælge at tage med på eller arrangere andre udflugter for de udvekslingsstuderende. Vi har tidligere taget til Æbelø, Vadehavet, Ribe, stranden, Legoland, Djurs Sommerland, ARoS, Louisiana eller blot lavet en hyggelig grillaften i haven – mulighederne er mange, og man får det rigtig sjovt!

Educational Activities

Vi arrangerer fra tid til anden foredrag og kurser for de studerende – fx om at behandle klumpfødder med gips eller omkring Global Sundhed og verdensmålene. Der er god mulighed for at være med til at planlægge lignende aktiviteter efter ens interesseområder.

Sådan kommer du afsted!

Ansøgning

OBS: Ansøgningen for sæsonen 2024-2025 (SOMMER 2024) er nu åben!

Destinationslisten 2024/2025 – find den her.

Ansøgningen er todelt:

 1. Først ansøges IMCC Exchange om pladsen til det ønskede land. 

Ansøg ved at logge ind på din IMCC-profil under fanen ”Tilmelding til events”, hvor Exchange-gebyret betales. Derudover udfyldes ansøgningsformularen, link til denne findes ved betalingseventet på din profil. 

Ansøgningsfrist: 15. november 2023 kl. 23.59.

2. Efter tildeling af Exchange land ansøges om specifik by, afdeling, måned osv. Dette foregår via IFMSA’s elektroniske ansøgningsformular på deres hjemmeside. Ansøgningsfristen for dette er 15. december.

Du kan få en fordel i lodtrækningen ved at være frivillig, kontaktperson eller leje din bolig/et værelse ud til en udvekslingsstuderende. I nedenstående dokumenter kan du finde stort set alle de oplysninger, du har brug for, når du skal søge et Exchange-ophold. Vi anbefaler, at du læser dem igennem før du søger.

Prisen for et ophold er 3600 kr., og pladserne kan søges af medicinstuderende fra KU, AAU, AU og SDU. 

Hold øje med vores Facebookside og den lokale Exchange gruppes Facebook side i din by, der vil inden ansøgningsfristen d. 15. november blive afholdt informationsmøder, hvor man som ansøger eller interesseret kan stille spørgsmål og få hjælp til at udfylde ansøgning.

 

Særlige betingelser

Betingelserne nævnt i destinationslisten er som udgangspunkt vejledende. Det er betingelserne angivet i Exchange Conditions (EC) for hvert land, som er gældende. Betingelserne kan ses ved at klikke på linket ”Exchange conditions” ud for hvert land. Dog er betingelser markeret med FED specielt gældende for danske studerende og tilsidesætter derfor landets generelle betingelser.

Hvis du studerer på AU og har brug for et “recommendation letter” er der yderligere oplysninger her.

 

Betaling

Du skal ved ansøgning betale Exchangegebyret på 3600,00 kr. 

Dette foregår via din IMCC profil. Du skal derfor være IMCC medlem for at kunne betale. 

Vejledning: log ind på din IMCC profil via IMCC’s hjemmeside. Under fanen ”tilmelding til event” finder du betalingsblanketten. 

Har betalingen ikke fundet sted før ansøgningsfristen 15. november 23.59, afvises din ansøgning. 

Bemærk, at tilmeldingen er bindende. Gebyret gives ikke retur, hvis du vælger at aflyse dit ophold. Pladsen kan dog købes af en anden studerende, der også opfylder Exchange Conditions. 

Et depositum på 100 kr. tilbagebetales efter endt ophold og udfyldt evalueringsform (på IFMSA databasen). 

 

Unilateral plads

Betyder at du som dansk studerende skal betale både til IMCC Exchange ved ansøgning og til exchange landet ved exchangeopholdets start. Ved hjemkomst refunderes gebyret betalt til IMCC Exchange.

 

Sprog

Hvis ikke andet er angivet, er engelsk tilstrækkeligt. DOG er det altid en fordel at kunne tale det lokale sprog i forhold til det faglige udbygge i klinikken, men er ikke nødvendigvis et krav for at søge. Står der “Engelsk plads” betyder dette, at landet ikke stiller som krav til ansøger, at denne skal kunne tale andre sprog end engelsk. Det betyder ikke, at lægerne under klinikopholdet nødvendigvis er flydende i engelsk.

 

Exchange conditions

De til en hver tid gældende regler og krav fra exchange landet. Du skal læse Exchange Conditions (EC) inden du søger. Vi tjekke ikke efter om du opfylder EC, og får du pladsen uden at opfylde kravene, fordi du ikke har læst EC, tilbagebetales exchangegebyret ikke. Det er dit ansvar alene at sikre at du opfylder kravene om vacciner, sprog osv.

 

Bliv frivillig og maksimer chancen for at komme til din drømmedestination

Hvis du vælger at blive en del af aktivitetsgruppen eller hjælpe i Exchange på anden vis, får du automatisk større chance for at komme afsted på udveksling. Din indsats i Exhange giver dig følgende ansøgningsfordele

 1. Medlemmer af Exchange der har været NEO, NORE, LEO, LORE eller NØA.
 2. Andre medlemmer af Exchange, der har været aktive i mere end 1 år, eller stået med hovedansvaret for sommerens socialprogram
 3. Personer der har været kontaktperson for udenlandske studerende minimum 1 gang i året op til ansøgningstidspunktet (kan ikke genbruges)
 4. Studerende som har udlejet sin bolig i året op til ansøgningstidspunktet (kan ikke genbruges)
 5. Studerende der ikke har fordel.

 

Lodtrækningen starter med gruppe 1, der får deres ønsker opfyldt først, dernæst trækkes der lod om de resterende pladser blandt gruppe 2 osv. Det betyder, at din indsats giver dig en fordel i forhold til at blive sendt ud med Exchange. Dog bør det nævnes at 75 % af pladserne går til gruppe 5 (2018-sæsonen). Så du kan sagtens komme afsted uden en fordel, men det kan være svært at få en plads til de mest populære lande.

Kontaktperson 

At være kontaktperson vil sige at være den person der hjælper den studerende, når Danmark lige bliver lidt for forvirrende! Hvis man bare ikke kan finde ud af at købe mælk og hele tiden ender med ymer eller yoghurt, eller man ikke ved hvilken bus man skal tage for at komme fra A til B – så kommer du til undsætning! Opgaven som kontaktperson giver altid mange grin og gode samtaler – og ofte en masse nye venner fra hele verden.

De studerende bliver meget tætte de 4 uger de er i Danmark, og hvis man har lyst og overskud kan man sagtens blive en del af hyggen. Man kan også godt være på ferie midt i perioden, så hold dig endelig ikke tilbage med at blive kontaktperson!

Man kan tage dem med på café, hjem og spise hos ens forældre, i Legoland, Tivoli eller med en tur ud og spise en gammeldags isvaffel – kun fantasien sætter grænser, og den studerende vil være dig evigt taknemmelig for at du vil vise DIT Danmark frem for dem. Mange ender som venner for livet – og måske du har lyst til at tage på udveksling til deres land næste år?

 

Der er dog 3 datoer man skal kunne være hjemme på:

 • Søndagen før deres klinik starter skal du hente dem på stationen og følge dem til deres bolig.
 • Første dag på klinik skal du følge dem til hospitalet så de ikke bliver væk på vejen derhen.
 • På afrejsedagen skal du checke dem ud og tjekke at de har gjort ordentligt rent i deres bolig.

Yderligere forklaring kan du få ved at kontakte din lokale Exchange-gruppe. Kontraktoplysninger kan findes her.

 

Giv husly til en international studerende

Hele året og specielt i sommerperioden modtager Exchange udenlanske studerende som skal have et sted at bo.

Hvis du er interesseret i at udleje dit værelse eller lejlighed i 4 uger for 2300 kr, så skriv til din lokale Exchange-gruppe.

Krav til boligen: Der skal være et værelse med en seng og mulighed for at lukke døren til værelset. Der skal være adgang til køkken og bad/toilet.

 

Vi har brug for boliger i følgende byer:

 • Aalborg: exchange.aalborg@imcc.dk
 • København: bolig.exchange.copenhagen@gmail.com eller exchange-kbh@imcc.dk
 • Aarhus: boliggruppeaarhus@gmail.com eller exchange-aarhus@imcc.dk
 • Odense: bolig.exchange.odense@gmail.com

Kontaktoplysninger

National Exchange Officers (NEOs) og National Økonomiansvarlig:

NEO-out: Annette Hui-Ying Qin

NEO-in: Stine Daa Pedersen

NØA: Camilla Wibrand

NEO-assistent: 

Hvis du vil læse mere om Nationalt Team kan du klikke her

Local Exchange Officers (LEOs):

 • Aarhus: Freja Østergaard-Nielsen og Signe Lynggard Gregersen – email: exchange-aarhus@imcc.dk
 • København: Zeinab Mazen Almelli– email: exchange-kbh@imcc.dk
 • Odense: Lezan Jabbar – email: exchange-odense@imcc.dk
 • Aalborg: Lucie Grønhøj og Monika Kadigani – email: exchange-aalborg@imcc.dk

 

Find os på facebook: IMCC Exchange

Lokale facebooksider:

Aarhus: IMCC Exchange Aarhus

København: IMCC Exchange og Research Exchange København

Odense: IMCC Exchange Odense

Aalborg: IMCC Exchange og Research Exchange Aalborg

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev her!
Og hold dig opdateret.
ErrorHere