Sammen forebygges livstilssygdomme i Uganda

100.000 dødsfald/år, som tilsvarer 35% af alle dødsfald, skyldes ikke-smitsomme sygdomme (NCDer) i Uganda. Desværre forudsiges NCDer at blive en endnu større byrde i fremtiden. Heldigvis kan NCDer, som diabetes, kræft, KOL og hjertesygdomme, forebygges ved at tilegne sig en sund livsstil. Sådan en livsstil består af motion og en sund kost, samt at man undlader at drikke alkohol og ryge. Federation of Ugandan Medical Students’ Associations (FUMSA) og IMCC aktivitet, Ashipti, har gennem de sidste 4 år samarbejdet om at oplyse Ugandas unge om NCDer og deres forebyggelse.

Ashipti1

Vi håber at påvirke Ugandas unge på gymnasiale uddannelser. NCDer udvikles over længere. Hvorfor at oplyse de unge om, hvordan en sund livsstil forebygger NCDer, ultimativt forebygger alt for tidlig dødsfald og handikap forårsaget af NCDer. Yderligere kæmper vi for, at Ugandas læreplaner for gymnasiale uddannelser indeholder oplysning om NCDer og vigtigheden af en sund livsstil. Til sidst har vi haft et ønske om at styrke FUMSA og Ashiptis organisation og kapacitet.

Ashipti 2Igennem de sidste par år har FUMSAs frivillige undervist imponerende 1400 elever på 21 ugandiske gymnasier. De studerende var 14-18 år og fra 3 ugandiske regioner. 6 måneder efter de blev undervist, testede vi deres viden om NCDer og vaner. Vores resultater viste, at de havde forbedret deres viden betragteligt om NCDer og hvordan disse forebygges. Yderligere, havde eleverne ændret adfærd: De motionerede mere, spiste sundere og drak mindre alkohol. I forlængelse heraf, har vi præsenteret vores resultater for den ugandiske sundhedsminister og ved den internationale konference, 17th World Conference on Tobacco and Health. Disse tiltag har fremmet Ugandas nationale og den internationale agenda for NCDer og vigtigheden af ungeinddragelse. Det har været en stor glæde for Ashiptis frivillige at arbejde med FUMSA om at kunne bidrage med disse betydningsfulde resultater og fremskridt.