Konference på Christiansborg

 

UAEM foto udenfor

UAEM foran Christiansborg.

Fulgte du med på IMCC’s Instagram torsdag 17/5? Hvis du gjorde, så ville du vide at IMCC’s aktivitetsgruppe, UAEM (Universities Allied for Essential Medicines) var til konference i Fællessalen på Christianborg om stigende medicinpriser og det voksende pres, som disse udgør for det danske sundhedsvæsen. Konferencens tema var: ”Visions for Affordable and Better Medicines.”

UAEM havde i samarbejde med folketingspartierne Enhedslisten, Alternativet og SF inviteret alle interesserede til paneldebat bestående af eksperter i forskning, udvikling og ibrugtagen af hospitalsmedicin. Konferencen med titlen Visions for Affordable and Better Medicines, var delt i to.

Den første del fokuserede på, hvordan  de stigende udgifter til medicin udfordrer det danske sundhedsvæsen, og stillede spørgsmålet: Hvad er årsagen og hvad kan vi gøre ved det? Her var paneldeltagerne Vicedirektør ved Herlev Hospital, Formand for Medicinrådet og tilknyttet European Medical Agency (EMA), Steen Werner Hansen; Professor og cheføkonom hos Kræftens Bekæmpelse, Jes Søgaard; Policy Manager hos Universal Access and Affordable Medicines, European Health Alliance (EPHA), Yannis Natsis og Europæisk Koordinator hos UAEM, Manuel Martin.

UAEM foto panel

Andel del af konferencen fokuserede på følgende: Hvordan sikrer vi, at innovationen af medicin er til gavn for patienter, drevet af behov og ikke af profit. Hvilke alternativer har vi til det nuværende system, og hvilke mekanismer kan vi tage i brug?

Her var paneldeltagerne TB Advisor for MSF’s Access kampagne, (Læger Uden Grænser), Grania Bridgen;  Leder af R&D Open Innovation hos Leo Pharma, Niclas Nilsson; Policy Manager hos Universal Access and Affordable Medicines, European Health Alliance (EPHA), Yannis Natsis samt Europæisk Koordinator hos UAEM, Manuel Martin.

Diskussionen kom vidt omkring i begge debatter, især på grund af de mange spørgsmål fra publikum. Trods forskellige holdninger til hvilke tiltag, vi kan benytte os af og hvor langt, vi bør gå, var der dog en gennemgående enighed hos samtlige paneldeltagere om en ting: At stadigt stigende medicinpriser udgør et alvorligt problem for vores sundhedsvæsen, også i Europa.

Dagen blev sluttet af på fornemste vis i Det Kongelige Biblioteks Have, hvor Enhedslisten købte øller til hele banden.

Videostream fra debatten kan findes på Facebook begivenheden her.