IMCC indtager Bruxelles

Af Anne Kraushaar Martensen

Tirsdag den 26. juli 2018 drog en lille delegation af fire engagerede IMCC’ere til Bruxelles for at deltage i European Public Health Alliances (EPHA) generalforsamling og for at blive klogere på sundhedspolitik på EU-niveau.

Skærmbillede 2018-07-12 kl. 19.57.01

EPHA er IMCC’s nye europæiske samarbejdspartner. Samarbejdet med EPHA begyndte for et år siden som et led i implementeringen af IMCC’s strategi om at gøre IMCC mere synlige på sundhedspolitisk plan. EPHA er en paraplyorganisation, der består af foreninger fra hele Europa, der arbejder med sundhed. Repræsentanter fra alle medlemsorganisationerne var i år inviteret til EPHA’s generalforsamling og 25-års jubilæumsfest. På generalforsamlingen fik vi valgt nye medlemmer til bestyrelsen, indgik i en ophedet diskussion om kønsfordeling i bestyrelsen og IMCC’s egen Frederikke Bach Larsen deltog i ”Young leader’s reflection on the future of public health in Europe”, en paneldebat med 5 unge europæere, der alle skulle give deres bud på hvilke sundhedspolitiske udfordringerm der er i Europa de næste år. Frederikke fik blandt andet nævnt Ens. Sundhed som et godt eksempel på hvordan man kan håndtere nogle af de sundhedsmæssige udfordringer, den store migration til Europa har. Efter generalforsamlingen var der 25-års jubilæumsfest i ægte Bruxelles stil på et galleri med kanapeer og bobler.

Sundhedspolitik og EU er normalt ikke to ting der hører sammen. Sundhed og opbygning af sundhedsvæsnet er en national kompetence. Det vil sige den styres ene og alene af den siddende regering i landet. Det eneste område hvor EU har et tydeligt mandat på medlemslandendes sundhedspolitik er på lægemiddelområdet. Dermed ikke sagt at sundhed ikke et vigtig på EU-niveau, sundhed er en vigtig del af mange andre områder som EU har mandat inden for, de er bare ikke så tydelige. Vi mødtes med medlem af Europaparlamentet, Christel Schaldemose, og diskuterede hvilke sundhedspolitiske udfordringer, der ifølge hende bedst håndteres på EU niveau. Her blev blandt andet nævnt at forskning er en af de områder hvor EU giver en klar merværdi for medlemslandene.

Skærmbillede 2018-07-12 kl. 19.55.25Vi mødtes også med repræsentanter fra WHO for at finde ud af hvordan de arbejder med sundhed på europæisk plan. Vi fik mange helt konkrete tips til hvordan en organisation som IMCC kan få mere indflydelse, for eksempel gennem en stor indsats på nationalt sundhedspolitisk niveau eller ved at få indflydelse gennem medlemmerne af europaparlamentet.

Foruden de møder der allerede er beskrevet mødtes vi med Thomas Richter den danske sundhedsattache i Bruxelles. Sundhedsattache er bare fint sprog for ”den danske regerings øjne og øre i Bruxelles på sundhedsområdet”. Han kunne forklare en masse om EU og hvordan regeringen arbejder i EU på et mere organisatorisk plan. Der blev ikke diskuteret konkret politik, da formålet med hele turen var at undersøge hvordan man kan arbejde med de forskellige aktører i Bruxelles hvis man ønsker at fremme sin egen sundhedspolitiske agenda.  Vi var også til møde med medlem af europaparlamentet Margrethe Auken, og European Youth Forum, en stor paraplyorganisation for nationale og internationale paraplyorganisationer der arbejder med unge. Det beskrives bedst som Europas svar på DUF.

Mellem alle møderne fik vi også tid til at spise lækre belgiske vafler, og drikke gode belgiske øl samtidig med at vi så VM i fodbold. Efter fire dage med et pakket program vendte delegationen tilbage til Danmark lidt trætte, men fyldt med gode ideer til IMCC og arbejdet med synlighed og politiske holdninger. Det vigtigste vi tager med hjem, er en oplevelse af at der ikke er så langt til politikkerne, som vi troede. Hvis man har en agenda, er der god mulighed for at blive hørt, også på EU-niveau.