IMCC indstiller lokalforeningen i Esbjerg som ”Årets Ungdomsforening”

Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) udpeger hvert år ”Årets Ungdomsforening” som en anerkendelse af det frivillige engagement, der findes rundt omkring i landet. I år har IMCC indstillet, at lokalafdelingen i Esbjerg bliver nomineret og kommer i betragtning til at vinde prisen. Her kan man se motiveringen fra IMCC til DUF.

IMCC Esbjerg er en de nyeste lokalforeninger i ungdomsorganisationen IMCC. Med oprettelsen i 2016, startede lokalforeningen i Esbjerg som en essentiel del af en udviklingsplan, der, godkendt af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), skulle sikre IMCCs fremtid som tilskudsberettiget medlemsorganisation af DUF. Opstarten og udviklingen af IMCC Esbjerg har fokuseret på at gøre lokalforeningen stærk gennem et lokalt netværk af aktiviteter med aktive medlemmer.

Siden sin oprettelse, har IMCC Esbjerg som lokalforening styrket sig gennem lokalbestyrelsesarbejde såvel som gennem oprettelse af selvstændige lokale aktivitetsgrupper af hhv. Bamsehospitalet og Sexekspressen. Ved udgangen af 2018 talte IMCC Esbjerg således 35 lokale medlemmer, der har organiseret sig i en lokalbestyrelse samt to lokale aktivitetsspecifikke styregrupper.

I løbet af de første 10 måneder af 2019 har IMCC Esbjerg haft 34 medlemsorienterede arrangementer, hvilket svarer til ca. 1 arrangement pr. medlem og 3,5 møder om måneden. Det er dette høje aktivitetsniveau og store medlemsengagement, som kendetegner IMCCs lokalforeninger, og i særdeleshed Esbjerg. Samlet set har aktiviteterne Bamsehospitalet Esbjerg og Sexekspressen Esbjerg haft besøg af eller undervist mere end 200 børn og unge fra lokalsamfundet til deres arrangementer.

Udvikling af Lokalforeningen i 2018 og 2019

IMCC Esbjerg er de sidste par år vokset fra at være helt ny lokalforening i en gammel organisation til en lokalforening med stor faglighed, sammenhold og medlemsinvolvering ved hjælp af en lokalbestyrelse med enorm forståelse for sin lokalforenings styrker og svagheder. I en by hvor flere ældre end unge deltager i frivilligt socialt arbejde, har lokalbestyrelsen støttet og faciliteret lokale medlemmers opstart af lokalafdelinger af Bamsehospitalet og Sexekspressen. Med fokus på alternative rekrutteringsmetoder, har lokalbestyrelsen været fundamentet for, at Bamsehospitalet Esbjerg i 2019 steg med 20% i medlemstal og ligeledes, at Sexekspressen fik 400% flere uddannede frivillige seksualundervisere. Efter ønske fra frivillige fra IMCC Aarhus og IMCC Odense, har frivillige fra IMCC Esbjerg støttet og hjulpet med opstarten af Bamsehospitalet og Sexekspressen i hhv. Holstebro og Odense. IMCC Esbjerg er således på rekordtid blevet en lokalforening med stor samvittighed og overskud til ikke blot at danne rammer for frivilligheden i deres eget lokalområde, men også styrke IMCCs andre lokalforeninger gennem sparring og samarbejde. Værdier som betyder, at børn og unge nu kan modtage undervisning fra Bamsehospitalet og Sexexpressen – ikke bare i Esbjerg, men også i Holstebro og Odense.

Flere af IMCC Esbjergs frivillige har været med siden opstarten af lokalforeningen. I 2019 har der været stort fokus på det sociale sammenhold i foreningen. Med sociale arrangementer som Fastelavnsfest og bowlingtur har lokalforeningen søgt medlemsinvolvering på tværs af aktiviteterne og lokalbestyrelsen; dette tværgående aktivitetsarbejde har afgjort sat sit præg på lokalforeningens sammenhold. IMCC Esbjerg er en lokalforening, der løfter i flok og hvor alle er velkomne.

Denne inkluderende tilgang har IMCC Esbjergs medlemmer taget til sig i deres aktivitetsarbejde; således har Sexekspressen Esbjerg afholdt events, hvor de uddelte kondomer til lokalsamfundet og udfordrede Esbjergensere på deres holdninger til, hvordan man kan tale om seksualitet med børn og unge. I samarbejde med Sex og Samfund har Sexekspressen Esbjerg positioneret sig, så Esbjerg Kommune har fået øjnene op for vigtigheden af seksualundervisning i folkeskolen. Ligeledes har Bamsehospitalet Esbjerg formået at skabe en faglighed om deres frivilligindsats, så undervisere på bl.a. UC Syd tillader frivillige at tage fri fra undervisning for at afholde bamsehospitaler for børn i Region Syddanmark.

IMCC Esbjergs frivillige er helt unikke. Maja, der er lokal aktivitetsleder for Sexekspressen Esbjerg, samtidig med at hun er lokal forkvinde for IMCC Esbjerg, er blevet hædret nationalt for sin evne til at skabe det gode frivilligmiljø; hun vandt i 2019 Sexekspressens pris som “Årets hyggespreder”.

Henrik, der er økonomiansvarlig i både Sexekspressen Esbjerg og i IMCC Esbjergs lokalbestyrelse, er med IMCCs “Erik Holst-pris” blevet hyldet nationalt for sit utrolige overskud, sit gå på-mod og sin løsningsfokuserede tilgang. “Erik Holst-prisen” uddeles årligt på IMCCs generalforsamling, hvor frivillige fra hele landet stemmer om de nominerede. Se om ”Erik Holst Prisen 2019” her. Henrik har altid tid til at printe 3D-klitorisser til Sexekspressens lokalafdeling, og prioriterer frivillighed højt. Samtidig formår han at jonglere sit fantastiske frivilligdrive med to jobs på sidelinjen. Dette er blot to af de fine udnævnelser IMCC Esbjerg har gjort sig fortjent til i år. Dette bærer vidne om, at IMCC Esbjerg er en lokalforening drevet af ildsjæle, som vægter frivillighed højt.

IMCC Esbjerg er siden 2016 vokset fra en lokalforening med startvanskeligheder til en lokalforening, hvor attituden “det er altid de rigtige, der kommer” er gennemsyrende. IMCC Esbjergs medlemmer har et socialt sammenhold, der gør dem i stand til komme igennem selv de sværeste rekrutteringstider og har endda overskud til at hjælpe nye lokalafdelinger i gang. IMCC Esbjerg formår i høj grad at kigge indad og sikre god medlemstrivsel. Samtidig forstår de lokalsamfundet og udfordrer Esbjergs frivilligtraditioner og viser kontinuerligt socialt arbejde og frivillighed også hører unge til.

IMCC Esbjerg fortjener i sandhed anerkendelse for deres flid, engagement, evigt gode humør, overskud, sammenhold, samarbejdsevner, selvstændighed og passion for lokalforeningen. Det er med stor, stor stolthed, at IMCC hermed indstiller lokalforeningen til DUFs pris “Årets ungdomsforening 2019”.

En dommerkomité med stor erfaring inden for foreningsliv, kommunikation og organisation vælger en prisvinder, 2. og 3. plads. Vinderen annonceres på DUFs delegeretmøde d. 30. november 2019 og offentliggøres også på DUFs hjemmeside og Facebookside.

#ÅretsUngdomsforening