Folkesundhed i Rwanda

IMCC Rwanda er et samarbejde mellem rwandiske medicinstuderende og danske studerende. Sammen arbejder vi for at fremme folkesundheden i Rwanda og styrke vores partnerorganisation MEDSAR (Medical Students Association of Rwanda). Vi arbejder ud fra idéen om hjælp til selvhjælp. Vi kapacitetsopbygger ved at uddelegere ansvar og opgaver.

Image-7

Med henblik på at optimere samarbejdet med vores partnerorganisation har vi den forbindelse blandt andet været på et PDP (Partnership Development projekt) i Rwanda i november måned. Her lavede vi bla workshops til MEDSAR, som skulle bruge vores viden til optimering og udvikling af fremtidige samt forløbende projekter. På opholdet fik vi desuden bedre indsigt i, hvilken indflydelse vores arbejde har på lokalsamfundet, og hvordan MEDSAR udøver deres arbejde i praksis. Dette helhedsindtryk gav os en markant bedre forståelse af, hvordan vi kan håndtere problemer bedst muligt med en fornyet forståelse af de kulturelle betingelser.  Nedenfor er nogle udtalelser fra Rwanda.

 

Image-2“Jeg lærte forskellen på ødemer og elefantiasis. Elefantiasis er en parasit forårsaget af orme som overføres via myggestik. Hvis man er uheldig kan det ødelægge cirkulationen og give svære hævelser i underlivet, ben og fødder. Hvorimod ødemer også giver hævelse, men kan være pga. nyresvigt.”

 

“Jeg lærte at ændringer af brystets størrelse og indtrækninger af brystet ikke nødvendigvis er fordi man brystføder på det ene bryst frem for det andet, men kan være et tegn på brystkræft. Jeg lærte også at brystkræft i familien kan øge min risiko for at få det og derfor er ekstra vigtigt at jeg bliver tjekket hos lægen hvis jeg har det.”

 

 

 

Image-3

 

“Teaching sessions er meget vigtig fordi det handler om repetition. Man skal repetere, så der ikke længere er i tvivl om, hvordan man forebygger sygdomme. Jeg tror de fleste ved hvordan man skal forbygge sygdom rigtigt, men at der stadig er nogle som ikke ved det og har deres egne ideer om hvordan man kan forebygge sygdommene alternativt som kan være skadeligt for dem.”

 

 

 

 

 

 

IMCC Rwanda fik besøg af formanden for landsbestyrelsen, Julie Lauritzen, som skulle give et oplæg i Do No Harm. Holdet fik bedre indsigt i, hvordan man udfører det mest optimale bæredygtige udviklingsarbejde; og vi lavede workshop med MEDSAR.

Desuden havde vi et stakeholdermøde med NCD alliance. Det gav et rigtig godt indblik i hvad deres arbejde gjorde af forskel, men også de politiske og kulturelle begrænsninger, der kan opstå i forbindelse med implementering og vedligeholdelse af arbejdet.

Image-6