Ens.sundhed til debat om ulighed i sundhedsvæsenet

I ens.sundhed arbejder vi for at skabe lige adgang til sundhedssystemet for nydanskere. Det gør vi blandt andet ved at undervise i det danske sundhedssystem på sprogcentre. Men i år var vi også med på Folkemødet på Bornholm, for at sætte fokus på de udfordringer, vi ser gennem vores arbejde.

Ens.s2018-06-14 14.28.58undhed var medarrangør på en debat omkring ulighed i sundhed. Efterfølgende blev der arbejdet med idéer, anbefalinger og løsningsforslag til politikere og andre beslutningstagere. Ens.sundhed stillede spørgsmålet: “Hvordan sikrer vi en bedre gensidig forståelse mellem nydanskere og det danske sundhedssystem?”. Et af de konkrete løsningsforslag, der kom ud af workshoppen var, at spørgsmål omkring det danske sundhedssystem skal indgå i indfødsretsprøven – frem for spørgsmål om Olsenbanden! (Dette fremkaldte stor applaus fra teltet).Paneldebat

VIA var også facilitatorer på en workshop, hvor der blandt andet blev skelet meget til erfaringerne fra det frivillige arbejde, herunder ens.sundhed. Her var fokus hvordan man kan forberede de sundhedsstuderendes kompetencer til mødet med socialt udsatte. Dette er også en af de ting vi gerne vil fokusere på i vores arbejde i ens.sundhed, og derfor deltog vi også i denne diskussion. Et af de konkrete forslag, der kom ud af denne diskussion var, at man gør det muligt at inddrage frivilligt arbejde, som det vi laver i IMCC, som et led i uddannelsen, det vil sige som et ECTS-givende forløb. Det synes vi var et meget interessant forslag. Samtidig drøftede vi også mulighederne for mere samarbejde mellem VIA og medicin-uddannelsen på universitetet. På VIA har man et større fokus på emnet end man har på medicinuddannelsen.

På Folkemødet afholdte ens.sundhed også et pop-up event. Her debatterede vi brugen af tolk i det danske sundhedssystem. Vi lavede en simulation af en lægekonsultation, hvor forbipasserende kunne prøve at komme til lægen på arabisk. Det åbnede op for diskussioner omkring tolkenes faglige niveau, lægernes kompetencer i at kommunikere gennem tolk og vigtigheden i at bruge tolk.

I efteråret har vi også mange spændende ting på programmet. Blandt andet har vi gang i mange nye samarbejder. Hvis du også har interesse for at arbejde med flygtninge og immigranter, eller kæmpe for lighed i det danske sundhedsvæsen, så har du mulighed for at deltage i ens.sundheds inspirationsweekend d. 12.-14. oktober. Her vil der være en række spændende oplæg og aktiviteter. Der vil være fokus på viden omkring nydanskere og deres muligheder og rettigheder. Og selvfølgelig vil der også blive plads til at møde andre frivillige og have det sjovt! Weekenden er åben for alle IMCC’ere, der er interesserede i vores arbejde. Følg vores facebookside for mere information.  Eller skriv en mail til: ens.sundhed@imcc.dk

35411456_10215101370943038_8750528641877671936_n