Ens.sundhed diskuterede migration og sundhed med nordiske søsterorganisationer

Af Anne Tindal Thomsen

IMCCC-aktiviteten ens.sundhed var flot repræsenteret til dette års FINO-møde i Malmö. FINO er samarbejdet mellem de studenterorganisationer i de nordiske lande (Island, Finland, Norge, Sverige og Danmark), der arbejder med sundhed – altså IMCC’s søsterorganisationer. Mødet afholdes hvert år i november, på skift i de 5 lande, og i år bidrog Danmark med en delegation på 10 IMCC’ere, fra forskellige aktiviteter – herunder ens.sundhed. Der var en særlig god grund til at ens.sundhed var så godt repræsenteret i år. Temaet for dette års FINO-møde var nemlig ”Migration & Health”. Det var derfor ekstra relevant for ens.sundhed, der arbejder for at oplyse og undervise migranter i Danmark om det danske sundhedssystem, samt klæde det danske sundhedspersonale bedre på til mødet med patienter med en anden kulturel baggrund.

ens,sundhedfoto2

Mange samarbejdsmuligheder
Som intro til det fire dage lange møde startede Hana Awil, der er tidligere formand for IFMSA Sverige og leder for IFMSA’s Standing Committee of Human Rights and Peace, med at præsentere forskellige fakta – hvor mange mennesker er lige nu på flugt, hvor kommer de fra, hvilke lande modtager flest flygtninge, og hvordan skelnes der mellem de forskellige begreber ”flygtning”, ”migrant”, ”asylansøger” og ”udokumenterede personer”. Herudover blev der quizzet omkring FN’s menneskerettigheder og vi fik lov at afprøve, hvordan vi selv ville klare os som flygtninge. Til slut præsenterede de forskellige delegationer hinanden for migrant-situationen i deres respektive lande. Dette var med til at åbne vores øjne for alle de fælles problemstillinger vi har i de nordiske lande, og dermed også mulighederne for at samarbejde og sparre med hinanden.

 

Nordisk erfaringsudveksling
De resterende dage blev der afholdt en række spændende oplæg af forskellige fagpersoner, over problemstillinger inden for emnet. Derudover var der også workshops, hvor der bl.a. blev arbejdet med ”Migrants health and rights: an intersectional perspective”. Noget der dog var særligt relevant for ens.sundhed var, at vi fik mulighed for at mødes og sparre med vores søsterorganisation LIVH fra IFMSA Sverige, der arbejder med det samme som ens.sundhed, men er lidt ældre og mere erfaren, og som også allerede har aktiviteter i flere byer i Sverige. Herfra fik vi ny inspiration med hjem, men LIVH var også meget interesserede i at høre om nogle af de idéer vi arbejder med i ens.sundhed. Blandt andet har ens.sundhed allerede allieret sig med flere andre IMCC aktiviteter for at trække på deres viden om de forskellige emner, vi tager ud og underviser i, fx sund kost og motion og førstehjælp. Nogle af de delegerede fra Finland var også meget interesserede i at starte et lignende projekt op i Finland, hvor man også begynder at mærke behovet for et sådant initiativ.

 

FINO til Danmark i 2018
Ens.sundhed vender tilbage til Danmark med masser af nye inputs og kontakter, som vi glæder os til at inkorporere i vores arbejde. Derudover kan vi se tilbage på en weekend med masser af oplevelser og nye bekendtskaber fra hele Norden. Vi ser frem til næste år, hvor FINO afholdes i Danmark.

 

ens.sundhedgoto1