Besøg i Palæstina

Af Anton, Lars, Anniken og Mari

Hummus, palæstinensisk dans, arabiske aftensmad og højlydte diskussioner: Vi har været på vores afsluttende projektbesøg på Vestbredden med IMCC Palestine! I over to år har vores partnerorganisation, Shahed, organiseret undervisning af kvinder og ungdom om diabetes og gode livsstilsvalg. Målet med rejsen var at evaluere aktiviteterne og at undersøge om arbejdet har gjort en forskel på diabetes-niveauet på Vestbredden.

Da vi evaluerede aktiviteterne, præsenterede Shahed deres 7 day awareness event, hvor 2-3000 deltagere i den marginaliserede del af byen, fik en grundig lægeundersøgelse. Ved interview af deltagerne fik vi at vide, at familierne nu taler mere om sund livsstil og fysisk aktivitet. Videre var vi inviteret til meget vellykkede “Women clubs” og “Youth clubs”, hvor deltagerne viste stort engagement for emnerne. Nu ser det ud til at klubberne skal fortsætte uden vores støtte i fremtiden. En sejr, der fortjener fejring!

Og fejring – det er de gode til. Vi har mistet oversigt over, hvor mange gange de forsøgte at lære os dansen dabka – men nok ca. lige mange gange, som vi blev serveret knafeh. Lige så tit blev vi inviteret hjem til aftensmad. Der blev mange, lange middage med palæstinensiske mødre; mashallah!

Vi sidder igen med et indtryk af, at Palæstina er et sted man aldrig helt kan forlade. Kogebogen som Lars købte, eller spillelisten Anniken har lavet på Spotify, er bare lille forsøg på at bevare noget af den stemning, som er så unik for Nablus. Måske er det derfor Mari valgte at blive der i tre uger mere? Én ting er ihvertfald sikkert – vi har aldrig været mere motiveret til at fortsætte vores arbejde. I april får vi besøg af 3 Shahed-medlemmer, og vi skal gøre alt vi kan for at give dem en lige så varm velkomst!