4 dage, 4 IMCC’ere, 5 møder, 1 generalforsamling

Af Frederikke Bach Larsen

I 2017 blev IMCC den første danske medlem af paraplyorganisationen, European Public Health Alliance (EPHA). Siden da har Internationalt Udvalg arbejdet på at blive klogere på EPHA, deres politiske arbejde og de muligheder medlemskabet åbner for IMCC.

I slutningen af juni drog vi fire mand afsted til Bruxelles for at repræsentere IMCC til EPHA’s generalforsamling og for derudover at mødes med adskillige aktører i europæisk sundhedspolitik. Vi var meget spændte – for hvilke perspektiver ville fire dage i Bruxelles mon bringe på IMCC’s fremtidige internationale og politiske arbejde?

 

Vi – Anne, Marie, Mark og Frederikke – er taget direkte fra lufthavnen og sidder nu på en café skråt over for Europa-Parlamentet og skynder os at spise hver vores bagel-sandwich. Vi bliver enige om hvem af os der lige om lidt skal introducere IMCC til Christel Schaldemose (medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne og suppleant til Parlamentets sundhedsudvalg) og genopfrisker stikordene med de ting, vi skal huske at spørge hende om.

Vi bliver taget imod ved indgangen til Europa-Parlamentet af hendes personlige assistent, får anvist plads i bløde lænestole på en lobby-café inde i Parlamentsbygningen. Christel dukker op, smiler, giver hånd og spørger os ind til vores studier og lader os fortælle om IMCC. Vi spørger hende ind til sundhedspolitik i EU, balancen mellem hvad der bestemmes på hhv. nationalt og europæisk plan samt hvad hun ser som vigtige sundhedspolitiske agendaer lige nu samt hvordan vi som unge kan være med til at løse dem.

 

Sådan går vores tirsdag og onsdag i Bruxelles: vi mødes med WHO, Margrethe Auken og den danske regerings sundhedsattaché hos repræsentationen i Bruxelles. Vi bliver hele tiden klogere på de forskellige aktørers roller på europæiske sundhedspolitiske scene. Alle vores ledige øjeblikke bruger vi på livligt at diskutere hvilke muligheder der ligger for IMCC i Bruxelles og andre ting, som der er blevet sagt til møderne.

Vi erfarer hurtigt hvor let det er at komme til at snakke med lobbyister eller politikere og det åbner vores øjne for at IMCC kunne vælge at søge indflydelse på aktuelle sundhedspolitiske agendaer såfremt det er IMCCs ambition.

 

Torsdag bruger vi i selskab med repræsentanter fra resten af EPHAs medlemsorganisationer (der spænder fra studenterorganisationer og sundhedsfaglige fagforeninger til patientforeninger og andre interesseorganisationer med en folkesundhedsfremmende agenda) til EPHAs generalforsamling. Vi bidrog især med løsningsforslag til hvordan man fremmer en lige kønsfordeling i EPHAs bestyrelse og havde en plads i en paneldebat, hvor Frederikke kom med IMCC’s bud på vigtige sundhedsudfordringer i fremtidens Europa. Her blev Ens.sundhed blandt andet beskrevet og brugt til at understrege vigtigheden af – også i en europæisk kontekst – at tage hånd om flygtninge- og migranters sundhed.

Vi var med til EPHA’s 25-års jubilæumsfest om aftenen hvor vi især fik talt med en del af de andre ungdomsorganisationer, der er en del af EPHA. Tænk, at andre unge europæere kæmper for samme som os og har en masse erfaring med sundhedspolitik i Bruxelles. Vi kan lære så meget af hinanden!

 

Om fredagen mødtes vi med European Youth Forum, der er paraplyorganisationen for alle ungdomsorganisationer i Europa – altså DUFs europæiske storebror.

Her snakkede vi om implementering af politiske værdier i en aktivitetsbaseret studenterorganisation som IMCC er og hørte om de ‘Youth Goals’ som der bliver arbejdet på at implementere i Europæisk politik lige nu – mål, der både inkluderer sundhed og ungeinddragelse.

 

Nu er vi vel hjemme igen, mætte af oplevelser og indtryk. Vi har brugt alle vores møder og diskussioner i Bruxelles til at lave et oplæg af muligheder for hvordan IMCC kan gribe det politiske arbejde an i en europæisk kontekst. Vi skal nu sammen med resten af IMCC – alle jer – finde ud af hvordan, i hvor høj grad og hvor henne vi gerne vil have indflydelse. Vi glæder os utroligt meget til at dele vores tanker, erfaringer og diskussioner med jer i løbet af den kommende tid.