View from the top of the world

Skrevet af Anne Sofie Friis Andersen, frivillig i FrontCare.

 

Nepal – På én gang hjem for verdens højeste bjerg og samtidig for nogle af verdens fattigste mennesker.
I august tog Jeppe og jeg afsted på en DUF-finansieret partneridentifikationstur for at besøge studerende i dette land med drømmen om på sigt at opstarte et partnerskabsprojekt. Vi kommer fra en relativ nystartet grøn IMCC gruppe kaldet Frontcare, som arbejder for at fremme primærsektoren i udviklingslande, og som gruppe er dette vores første projekt.

 

klklnnkl23
Inden vores afrejse havde vi været i kontakt med studerende fra henholdsvis medicin (NMSS) og folkesundhed (NPHSS), og vi havde mange ting der skulle afklares i løbet af de små to uger vi var afsted.
Vi brugte de to første to dage i Kathmandu på at mødes med de studerende og afholde diverse workshops, hvor vi bl.a. fik udarbejdet problemtræer. Det var meget interessant og lærerigt at få et indblik i hvilke udfordringer de studerende ser i det nepalesiske sundhedssystem, idet vores projekt ideelt skal baseres på og forbedre en eller flere af disse problemstillinger.

 

asff12
Om fredagen blev vi inviteret med medicinerne på en field-trip udenfor Kathmandu-dalen, hvor de skulle ud at undervise et par skoler i ”reproductive health”, lidt a la sexexpressen. De viste sig at være utrolig dygtige og meget selvsikre i undervisningsrollen, hvilket var ganske imponerende at overvære. Vi endte med at skulle overnatte udenbys, da det blev sent og der var langt hjem til Kathmandu. Dette udviklede sig på hyggeligste vis til lidt af en festsituation og en god mulighed til at få snakket med dem allesammen. Dernede går de lige på og hårdt med dans, hvilket var noget fremmed og lidt af et chok for os relativt reserverede danskere, der gerne skal have en øl eller ti inden vi kaster os ud i dansens kunst. Men sjovt var det, og vi lærte en masse om det nepalesiske samfund og dets iboende værdier på den konto.

 

ad12

 

Således opløftede kunne vi søndag tage en otte timers bustur til Pokhara og derefter direkte ud at besøge Rita, som er det man i Nepal kalder en ”female community health volunteer” (FCHV). Hendes job, som hun udfører ganske gratis, består i at besøge husstande i omkringliggende landsbyer, rådgive om f.eks. mor-barn sundhed, graviditet m.m. samt uddele visse typer medicin som pamol og antibiotika. På den måde udgør disse kvinder rygraden i det nepalesiske sundhedssystem og er en ganske imponerende skare.

 

Ud over Rita besøgte vi et ”primary health center” (PHC), hvor alle de yngre læger, der har studeret medicin på et legat, skal tilbringe to eller tre år inden de kan komme tilbage på de større sygehuse og uddanne sig til speciallæger. Der er ikke megen hjælp at hente derude, og de yngre læger er stort set overladt til sig selv. Skræmmende tanke for en så relativt oppasset dansk medicinstuderende som mig selv. Vi var også en tur forbi en ”health post”, som udgør leddet mellem FCHVs og PHC, samt nogle lokale folkesundhedsstuderende inden turen gik tilbage til Kathmandu.

 

hhkhkjhk123

 

Her holdt vi på vores sidste dag en fælles workshop for NMSS og NPHSS, hvor vi arbejdede med projektideer og diskuterede rammerne for et godt samarbejde. Om aftenen var vi inviteret til middag hjemme hos en af de medicinstuderende, hvor vi efter en livsfarlig scooter tur (trafikken er vanvittig i det land) fik en fantastisk omgang dal bhat (nationalretten) og en rigtig god afslutning på turen.
På denne tur har vi ikke bare fået os nogle mulige partnere, men også nogle fantastiske nepalesiske venner. Jeg er dybt taknemmelig for at have fået muligheden for, som delegeret, at tage til dette dejlige land og møde så motiverede studerende, som virkelig ønsker at forbedre sundhedssystemet og er villige til at arbejde for det.

 

llhhhjh323

 

Vi er i skrivende stund, sammen med resten af vores gruppe, i gang med at diskutere valget af partner og udstikke rammerne for det kommende projekt. Det er så spændende at være en del af et foretagende som dette, og jeg glæder mig til at se udkommet af vores arbejde, som forhåbentlig skal fortsætte mange år frem i tiden og medføre bæredygtige forandringer for sundhedssystemet og folket i Nepal.

 

Du kan læse mere om FrontCare her, eller følge med på facebook her.