Stigende antal af antibiotikarecepter til unge kvinder

I 2015 blev der udskrevet 371 antibiotikarecepter per 1000 kvinder mellem 15 og 29 år, skriver Jyllands Posten den 25. november i år. Antallet af antibiotikarecepter er for højt mener Statens Serum Institut, da det eksempelvis ikke er unormalt at unge kvinder for recept på antibiotika mod blærebetændelse, som nødvendigvis ikke er behandlingskrævende.

Det viser sig at hen i mod halvdelen af unge kvinder med symptomer på blærebetændelse ikke behøver behandling med antibiotika, da de ikke har sygdomsfremkaldende bakterier i deres urin.

Problemet ved for megen brug af antibiotika er, at man kan blive resistent overfor antibiotikaen, således at medicinen ikke længere ville kunne afhjælpe sygdomme.

 

Stor national kampagne

Det Nationale Antibiotikaråd har i samarbejde med en hel række andre organisationer lavet en national oplysningskampagne om netop det høje antal af antibiotikarecepter. Kampagnen handler om urinvejsinfektioner, som rammer mange kvinder – især kvinder under 30 og over 70 år. I begge aldersgrupper ses en stigning i antallet indløste recepter mod urinvejsinfektion, men især yngre har fået flere recepter i de sidste ti år.

 

 

Kampagnen har også fokus på, at bekæmpelse af antibiotikaresistens er et fælles anliggende. Vi kan alle tage ansvar ved at have respekt for brugen af antibiotika.

Bag kampagnen 2016 står Sundheds- og Ældreministeriet, Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen, Statens Serum Institut, Danske Regioner, Lægeforeningen, DSAM, Danmarks Apotekerforening, KL og FOA.

Du kan læse mere om kampagnen her.