Fokus på nydelse

Skrevet af Eva Poulsen, frivillig i Sexekspressen

 

I januar måned fik vi mulighed for at tage til Aberdeen, Skotland, for at deltage i Sexpression Conference der afholdes i Storbritannien hvert år. Her deltog vi i adskillige foredrag og workshops med fokus på sex og dens rolle i diverse medier. Emnerne der blev berørt i løbet af weekenden strakte sig fra sexafhængighed og internettets rolle i seksualundervisning, til hvordan sex som erhverv afbildes af medier.

 

Vi hørte oplæg fra nydelsesentusiast Sophie Holloway, der er stifter af kampagnen Ladies Come First, samt fra den politisk aktive sexarbejder Charlotte Rose. Derudover blev vi igennem en dokumentar introduceret til begrebet ChemSex og en subkultur i London der er kendt for at blande stofferFokus på nydelse citat 1 og sex. Vi fik muligheden for at møde Becky Kent og Karen Kaufman, et nygift transkønnet par som fortalte om de indflydelser, både positive og negative, kendisser og film kan have på det transkønnende samfund som en helhed.

 

Nydelse som del af undervisning

Et af formålene med vores deltagelse i Skotland var at udvide rammer og indberette ny viden i Sexekspressens undervisning i de danske folkeskoler. Jeg vil fremover bestræbe mig på at inddrage konceptet om nydelse i min undervisning, da dette kan være en essentiel del af effektiv undervisning om (god) sex.

Sexekspressen underviser i alt fra anatomi til hvordan man ved om man er klar til sex, og for at besvare spørgsmål såsom ”hvad er god sex?” og ”hvornår er det ok at have sex?” kan overvejelser om nydelse hjælpe med at sætte tingene i perspektiv for nogle elever. Enkelt sagt er god sex, sex man nyder. Forenklet er det ok at have sex, når man selv, samt ens partner(e), nyder det. I modsætning til dette kan en bevidstløs eller tvungen person ikke nyde et samleje og i dette tilfælde er sex ikke i orden.

 

Fokus på nydelse citat 2

 

Skift fokus

Ved at snakke om nydelse kan man rette fokus væk fra konceptet om blot at ”tillade” samleje til rent faktisk at ville det og nyde det. Dette skift kan give anledning til en ofte forsømt samtale om hvad formålet med sex egentligt er, hvis ikke nydelse for alle parter (reproduktion udelukker ikke nydelse). I denne samtale kunne det også være oplagt at inddrage forskelle på onani og sex samt på porno og sex, hvilket er emner der ligeledes fylder meget hos en del unge.

 

Selvom vores (Sexekspressens red.) målgruppe er unge, som ofte kun lige er begyndt at udforske deres seksualitet, er dette mere moderne fokus uundværligt for både en sund selvopfattelse og en forståelse for (god) sex. Det er nemt at gå årevis med sex man har givet tilladelse til, men aldrig har nydt eller stillet nogle krav til, og mit håb er at tidlig fokus på nydelse som en fornøden del af sex, og effektiv kommunikation som et redskab til at opnå gensidig nydelse, kan være med til at skabe både positive selvopfattelser (ingen fortjener dårlig sex) samt tilfredsstillende seksuelle oplevelser for landets unge.

 

Læs mere om Sexekspressen her eller følg projektet på facebook.