Sexinuk

DSC_0993

 

Kort fortalt

IMCC-SexInuk er et frivilligt seksualundervisningsprojekt, hvor formålet er at skabe større forståelse og åbenhed omkring seksuel sundhed i Grønland. Projektet er et internationalt samarbejde mellem studerende fra Danmark og Grønland.

 

Historik

I sommeren 2012 blev fundamentet for SexInuk dannet af to danske medicinstuderende, som begge havde erfaring fra IMCC-Sexekspressen og kliniske ophold på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk.

I oktober 2012 blev projektbeskrivelsen for SexInuk godkendt af IMCC’s bestyrelse. Der blev nedsat en dansk styregruppe, som skulle opstarte og etablere projektet i Nuuk, Grønland. Den danske styregruppe gennemførte i hhv. september 2013 og marts 2014 to uddannelsesworkshops, hvor grønlandske studerende, primært fra Sygeplejeskolen i Nuuk, blev oplært i ”ung-til-ung”-undervisningsmetoden og uddannet som seksualundervisere. Hensigten var at etablere en gruppe af frivillige, grønlandsktalende seksualundervisere med interesse for seksuel sundhed, som kunne tilbyde de grønlandske folkeskoleelever i 7. – 10. klasse et attraktivt seksualundervisningsforløb.

De grønlandske studerende har siden den første workshop i 2013 på frivillig basis undervist omkring 200 grønlandske folkeskoleelever i seksualundervisning i Nuuk, samt enkelte klasser i Sisimiut, Ilulissat og Tasiilaq.

 

Forskning

IMCC-SexInuk har udgivet en peer-reviewed artikel i ”International Journal of Circumpolar Health” ang. evaluering af projektet i pilotfasen som kan læses her.

 

Fremtid

Vision for 2016/2017: Intentionen er at gøre de grønlandske studerende fuldstændig selvkørende, få fulgt op på samarbejdsaftaler med de grønlandske myndigheder og få færdigevalueret projektet.

 

Samarbejdspartnere

Projektet har mødt bred opbakning i Danmark og i Grønland, bl.a. fra IMCC, Det Grønlandske Hus, PAARISA (Styrelsen for Forebyggelse og Sundhed), Departement for Sundhed, Landslægeembedet og Sygeplejeskolen i Nuuk.

 

Nyheder

  • Marts 2016: Artikel i grønlandsk dameblad (Arnanut nr. 51) ”Svært at tegne tissemænd”.
  • Februar 2016: Kampagnen ”Pas på dig selv – brug kondom” i Grønland. Samarbejde mellem SexInuk, Landslægeembedet og Departement for Sundhed. Læs om kampagnen her.
  • November 2015: Udgivelse af artikel i ”International Journal of Circumpolar Health”.
  • Oktober 2015: Nyetableret samarbejde med Landslægeembedet og Departement for Sundhed.

 

20160209_155516